Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

ΝΤΑΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

Μερίδες :
Δυσκολία : Εύκολο.
Υλικά : κριθαρένια κρητικά παξιμάδια (ντάκοι) : 6
ντομάτες : 2 ώριμες
ξινομυζήθρα κρητική ή φέτα : 300 γρ
παρθένο ελαιόλαδο : 9 κουταλιές της σούπας
κάππαρη : 40 γρ.
αλάτι : λίγο
πιπέρι : φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τους σπόρους και τις τρίβετε στο ρεντέ ή στον τρίφτη.
Τις περιχύνετε με 3 κουταλιές λάδι και τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.
Τοποθετείτε τα παξιμάδια σε πιατέλα.
Τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα περιχύνετε με λίγο λάδι.
Πάνω σε κάθε παξιμάδι μοιράζετε με το κουτάλι την τριμμένη ντομάτα κι από πάνω την ξινομυζήθρα ή τη φέτα.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και γαρνίρετε με την κάππαρη.

Συμβουλή. Στην Κρήτη είναι πολύ διαδεδομένα τα κρίθινα παξιμάδια. Τα συναντάμε σε όλο το νησί με τα ονόματα «κρητικός ντάκος» ή «κουκουβάγια». Τα παξιμάδια ραντίζονται με νερό και λάδι και γαρνίρονται με τριφτή ντομάτα και φέτα ή ξινομυζήθρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απλό αλλα νόστιμο !